Små kryp i stora sammanhang
Nästan alla barn är fascinerade av små kryp som man kan hitta under stenar och bland växter såväl på land som i vattendrag. Vuxna är ofta lika nyfikna på smådjuren som barnen även om inte så många vill erkänna det. Att lyfta på stenar och håva i vattenbrynet eller att krafsa i jorden och murket trä på land är alltid roligt. Varför inte kombinera nöjet med att lära sig vad krypen är för några och hur djuren och naturen fungerar och ingår i de stora sammanhang som allt levande är en del i och beroende av?
En tur i skogen eller vid sjön tillsammans med en erfaren naturguide blir en halv eller hel dag med frisk luft, måttligt med motion och frånvaro av fixerade tider och prestationskrav.
En halv dag kan bli en hel i kombination med någon annan aktivitet.
Den oumbärliga elden
Eld är en av de mest fascinerande sakerna när det gäller att leva tillsammans med naturen. Elden har varit människans följeslagare under alla tider och även om man sällan ser den nuförtiden är den fortfarande livsviktig.
En resa genom eldens historia, göra upp eld, koka kaffe och laga sin mat är en upplevelse som kan avslutas med en värmande kvällsbrasa och historieberättande.
En halv dag kan bli en hel i kombination med någon annan aktivitet.
En annan vardag
Det fanns en tid när tiden och allt annat mätbart inte existerade. En dag i naturen utan klocka, telefon och andra tekniska tillbehör ger ett annat perspektiv på tillvaron. Att för en dag eller flera leva av och med naturen, delta i och bli en del av den, ger förståelse för att vi måste vara rädda om den, inte bara för dess egen skull utan också för vår egen.
Som människor är vi inte avsedda för det liv de flesta av oss lever i dag med krav på att arbeta, passa tider och fullgöra allehanda plikter som vi inte inte alltid ser någon mening i. En normal dag för en ursprunglig människa tillbringas med att vandra, eller kanske rättare sagt strosa, omkring i naturen och ta del av det naturliga rummet, nyfiket iaktta, lukta och känna. Allt under tystnad eller med prata, sång och skratt. Kanske jaga eller fiska ibland, men alltid öppen för att samla och bära med sig nyttiga saker som ätliga växter och småkryp eller ved. Kanske finner man något att tillverka ett verktyg av eller något vackert att pryda sig med.
När mörkret faller tar dagen sitt slut med att stanna där man är eller att återvända till en plats som är någon form av basläger. Att göra upp en eld eller blåsa liv i den gamla krävs för att kunna laga till mat, ge ljus och värme och hålla borta vilda djur. Elden är inte minst viktig som samlingsplats för historieberättande, prat, dans, skämt och skratt eller för pyssel med redskapstillverkning.
En annan middag
Elden gav mänskligheten möjlighet att kunna leva även i svalare områden än det Afrika vi härstammar från. Redan vår föregångsart, Homo erectus, vandrade norrut från Afrika. Utöver värme tillför elden möjlighet att tillaga mat. Därigenom kan vi tillgodogöra oss alltmer av mat från växtriket såväl som djurriket. Att laga sin mat över öppen eld tillämpas av människor långt in i våra dagar.
För den som är van vid att knäppa på en platta eller ugnen på köksspisen kan det verka krångligt att använda den öppna elden. Men ändå känner väl de flesta av oss en längtan efter grillad mat som vi numera tillverkar med i bästa fall hjälp av inhandlad grillkol och tändvätska eller till och med med gasol- eller elgrillar.
Att använda kvällens lägerbål till att grilla korv är populärt, men varför inte ta steget fullt ut och laga till en läcker gryträtt över elden eller halstra fisk, kött och grönsaker. Det kräver litet tålamod och hungrig väntan men är väl värt besväret. Det går också att ta steget fullt ut och åstadkomma en trerätters lyxmiddag.
Ett annat sätt att utnyttja eldens värme är att göra en kokgrop som passar utmärkt för t ex självfångad fisk, skaldjur och allehanda grönsaker och rotfrukter.
<
>
© B Granelli 2016-11-12